Riesling & Co -Viikot 2024
Wines of Germany

Sasor Restaurant & Winebar

Yliopistonkatu 50

www.sasor.fi

Riesling-viikot 29.4.-1.6.2024

Tervetuloa nauttimaan herkullisista Riesling-viineistä ja parsamenusta Sasoriin!

Riesling-tasting järjesteään 3.5. klo 18.00. Katso ”Ajankohtaista” -osiosta tarkemmat tiedot ja varaa paikkasi osoitteesta sasor@sasor.fi.

Toivotamme sinut ja seuralaisesi lämpimästi tervetulleiksi maistelemaan upeita makuja ja nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta koko toukokuun ajan! Myymme kaikki viinit laseittain.

Valitsimme teille maisteltavaksi seuraavien viinitilojen viinejä viikkojen ajaksi:

Weingut Schloss Vollrads Riesling Qualitätswein trocken, Rheingau
Voimakas ja mineraalinen, kirpsakan hapokas vegaaninen viini.

Weingut Bernhard Mehrlein Riesling Trocken, Rheingau                                       Mineraalinen ja valkohedelmäinen.

Lieserer Schlossberg Riesling Trocken, Mosel
Kuiva, tasapainoisen hapokas ja mineraalinen, miellyttävän hedelmäinen.

Schmitges Erdener Treppchen Grosses Gewächs Riesling Mosel
Pitkä, erittäin mineraalinen, pyöreä ja raikas vegaaninen viini.

Zimmermann-Graeff & Müller Famos, Mosel                                                                   Miellyttävän aromikas, hedelmäinen ja tasapainoinen Rivanerin ja Grauburgunderin sekoitus. 

Weingut Bernhard Mehrlein Riesling Halbtrocken, Rheingau
Mehevän hedelmäinen ja hunajainen viini jossa pehmeän hapokas ja yrttinen jälkimaku.

Matthias Gaul Le Rosé Gaul, Pfalz                                                                                                   Terästankkikypsytetty, erittäin tyylikäs ja hedelmäinen Pinot Noirin ja Pinot Meunierin sekoitus.

Weinhof 519 Pink Riesling                                                                                                             Hienostuneen hapokas ja vadelmainen, 95% Riesling, 5% Pinot Noir.

Graf von Are Spätburgunder trocken, Ahr                                                                      Miellyttävän tasapainoinen ja matalahappoinen, pehmeät tanniinit. 100% Pinot Noir.

Franz Hahn Riesling Auslese 2022, Pfalz
Mehukas ja hunajainen viini jälkiruokien kaveriksi. Sokeria 90 g/l.

Tuottajat

Weingut Schloss Vollrads on yksi Saksa vanhimmista viinitaloista. Vuonna 1330 von Greiffenclaun aatelissuku rakennutti itselleen linnoituksen Rheingaun Oestrich-Winkelin alueelle ja ympäristössä ryhdyttiin viljelemään viiniä. Sama suku oli toiminut jo aiemmin viinikauppiaana. Von Greiffenclaun suvulla on ollut runsaasti vaikutusta Saksan viinilainsäädäntöön. Schloss Vollrads muun muassa vuonna 1716 otti ensimmäisenä Cabinet (Kabinett) nimityksen käyttöön etiketeissä. Tila pysyi von Greiffenclaun omistuksessa vuoteen 1997 saakka, jolloin omistus siirtyi pankkikonsernille.

Weingut Bernhard Mehrlein on suhteellisen nuori viinitila; tällä hetkellä tilaa johtaa Thorsten Mehrlein, joka edustaa Mehrlein perheen kolmatta sukupolvea. Toiminnan ytimessä on Rheingaun alueen perinteet, samalla vieden niitä eteenpäin nykyaikaan modernin tekniikan ja tietotaidon kautta. Rheingaun alue on tunnettu Rieslingistä. Mehrleinin perheen juuret ovat syvällä Rheingaun alueella jonka vuoksi myös Mehrleinin tuotannosta 97% on Rieslingiä. Thorsten Mehrleinin johdolla viinitila on kasvanut erittäin vaatimattomasta alkuperästä alueen seitsemänneksi suurimmaksi ja samalla yhdeksi alueen dynaamisimmista viinitiloista.

Zimmermann-Graeff & Müller, lyhyesti ZGM, joka sijaitsee Zellissä Moselin laaksossa, on yksi Saksan johtavista viinitiloista. Perheyrityksen perusti Jacob Zimmermann vuonna 1886, ja se pysyi perheen seuraajasukupolvien käsissä vuoteen 2023 asti. Huhtikuussa 2023 ranskalainen viinitila Les Grands Chais de France osti yrityksen osakkeet, keskittyen nykyisen maailmanlaajuisen myyntitoiminnan laajentamiseen. ZGM:n menestys perustuu erinomaiseen viinin laatuun ja vuosikymmenten kokemukseen viinin tuotannosta ja myynnistä.

Wein- & Sektkellerei Josef Drathen, Drathen-viinitila on ollut Alankomaista kotoisin olevan suvun hallinnassa yli 100 vuotta. Peter Josef Drathen -viinitila perustettiin vuonna 1860, ja sen kotipaikka on St. Aldegund. Se nimettiin vuonna 1927 uudelleen Josef Drathen -viinitilaksi kartanon asuttamisen myötä. Perustajan Josef Drathenin kuoltua vuonna 1939 viinitilaa johtivat hänen leskensä Else, sekä hänen veljentyttärensä Grete Gesthüsen miehensä Hugon kanssa vuoteen 1969 asti. Nykyään tilan operatiivisesta johdosta vastaa Denis Jablonski.

Wein- & Sektkellerei Josef Drathen GmbH & Co. KG:llä on siis yli 100 vuoden sukupolvelta toiselle siirtyneet perinteet viininvalmistuksessa ja kuohuviinien tuotannossa. Nykyään Josef Drathen GmbH & Co. KG on yksi Moselin alueen johtavista viininvalmistajista ja kuohuviinien tuottajista.

Matthias Gaul on yksi Pfalzin modernin ajan uudistajista. Hän hyppäsi perheen viinitalon puikkoihin vuonna 1996. Heillä on nykyään 35 hehtaaria tarhoja Asselheimin kylän läheisyydessä ja vuosituotanto pyörii 300 000 pullon tienoilla. Ainutlaatuinen kalkkikivinen maaperä pienillä kivillä höystettynä tuo varsinkin heidän Pinot Noir ja Chardonnay viineihin tuntuvan mineraalisuuden. Viinintekijä Tobias Müellerin suusta kuultua: ”Rypäleiden kasvattaminen on helppoa, oikeastaan luonto tekee rypäleet köynnöksiin itsestään oikeissa olosuhteissa. Eri asia on kasvattaa laadukkaita rypäleitä, jotka ilmentävät maaperää ja jotka käymisen ja pullottamisen jälkeen saavat veden kielelle ja juojan odottamaan toista lasillista.”

Andreas Schmitgesin viinitilalla Erdenissä, Moselin laaksossa, on sukutilan pitkät perinteet ja menestyksekäs historia. Se mainitaan ensimmäisen kerran historiallisissa asiakirjoissa vuonna 1744, joskin vuosisatojen kuluessa viinitarhat ovat usein muuttuneet kokonsa, muotonsa ja perhesiteidensä kautta. Schmitges viljelee pääasiassa klassisia lajikkeita, tarhojen jakautuessa Rieslingin (82 %), Rivanerin (15 %) ja Pinot Blancin (3 %) kesken. Osa köynnöksistä on vielä alkuperäisistä juurakoista. Viininvalmistuksessa Schmitges yhdistää perinteitä ja modernia tekniikkaa.

Brogsitterin perheen viinituotannon perinteet ulottuvat aina 1500-luvulle asti. Korkeiden laatustandardien ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa innovaatiota ja viinitarhoissa viiniköynnösten laatua kehitetään jatkuvasti. Tarhoilla kunnioitetaan klassisia rypälelajikkeita, kuten Pinot Noir ja Riesling. Teknisesti viinitila on “huippumoderni”. Täällä käytetään nykyaikaisimpia menetelmiä, mutta vanhoja ja hyväksi havaittuja perinteitä unohtamatta, jolloin saadaan viinejä ja kuohuviinejä, jotka täyttävät korkeimmat laatuvaatimukset.

Franz Hahn, Saksan Albersweilerissä, Pfalzin viinialueella, sijaitsevalla Franz Hahnin viinitilalla työskennellään intohimoisesti perinteisen ja modernin välimaastossa. Tilan vahvuuksia ovat kellari, monipuolisuus, yksityiskohtiin panostaminen, ajatus sekä aika. Cuvéet ovat Franz Hahnin suuri rakkauden kohde. Tila omistautuu erinomaisille rypälelajikkeille trendikaavoihin liikaa kangistumatta. Lisäksi puun voimaa ei tilalla unohdeta – ei punaisten eikä valkoisten rypäleiden kohdalla.

Tervetuloa Sasoriin!