Riesling & Co -Viikot 2023
Wines of Germany

Sasor Restaurant & Winebar

Yliopistonkatu 50

www.sasor.fi

Aloitamme jo vapun kynnyksellä Rieslingviikot ja jatkamme aina toukokuun loppuun saakka.

Erillistä Riesling-menua emme ole suunnitelleet, ihania viinejämme voitte maistella a la carte-listamme antimien kanssa.

Valitsimme teille maisteltavaksi seuraavia tuotteita viikkojen ajaksi:

Barth Pinot Rose Brut, Rheingau                                                                                                                     Erittäin kuiva, hienostuneen hapokas ja gastronominen luomuviini.

Gaumenspiel Riesling, Pfalz                                                                   Mineraalinen, raikkaan hapokas ja viheromenainen.

Mathias Gaul Riesling, Pfalz                                                                                                                             Mineraalinen ja raikas vegaaninen viini.

Ernst Ludwig Riesling Trocken, Rheinhessen                                                                           Runsashappoinen ja raikkaan hedelmäinen.

Riesling Fructus, Rheingau                                                                                                                                                     Puolikuiva, erittäin hapokas ja mineraalinen vegaaninen luomuviini.

Riesling Charta Bio, Rheingau                                                                                                                         Hienostunut, tasapainoinen ja pitkä luomuviini.

Hattenheim Wisselbrunnen Riesling EG, Rheingau                                   Hienostunut, kypsä, pitkä ja herkullisen eloisa luomuviini.

Trarbacher Huhnerberg Riesling Kabinett trocken 2010, Mosel
Kompleksinen, erittäin tyylikkäästi kehittynyt viini jolla on paljon luonnetta.

Kröver Paradies Riesling Spätlese trocken 2010, Mosel                                                         Silkkinen, pyöreä viini jolla on miellyttävän eloisa hapokkuus.

Weinhof 519 Pink Riesling, Rheingau                                                                                       Hienostuneen hapokas ja vadelmainen, 95% Riesling, 5% Pinot Noir.

Dittelsheim Spätburgunder, Rheinhessen                                                                                                       Mineraalinen, tasapainoinen ja kevyesti savuinen biodynaaminen viini.

Mathias Gaul Pinot Noir, Pfalz                                                                                                                       Pitkä ja mehukas, kevyesti yrttinen vegaaninen viini.

Tuottajat

Matthias Gaul on yksi Pfalzin modernin ajan uudistajista. Hän hyppäsi perheen viinitalon puikkoihin vuonna 1996. Heillä on nykyään 35 hehtaaria tarhoja Asselheimin kylän läheisyydessä ja vuosituotanto pyörii 300 000 pullon tienoilla. Ainutlaatuinen kalkkikivinen maaperä pienillä kivillä höystettynä tuo varsinkin heidän Pinot Noir ja Chardonnay viineihin tuntuvan mineraalisuuden. Viinintekijä Tobias Müellerin suusta kuultua: ”Rypäleiden kasvattaminen on helppoa, oikeastaan luonto tekee rypäleet köynnöksiin itsestään oikeissa olosuhteissa. Eri asia on kasvattaa laadukkaita rypäleitä, jotka ilmentävät maaperää ja jotka käymisen ja pullottamisen jälkeen saavat veden kielelle ja juojan odottamaan toista lasillista.”

Martin Müllenin missiona on tuottaa ilmeikkäitä viinejä, jotka heijastavat Moselin viinitarhojen tyypillisimpiä piirteitä. Luomalla rypäleille suotuisat olosuhteet viinitarhoilla ja kypsyville viineille kellareissa, voidaan säilyttää rypäleiden täysi potentiaali laadussa. Müllenillä on neljä perusperiaatetta;

– Filosofiana on käyttää perinteisiä tuotantomenetelmiä, jotka luovat viinille persoonallisuuden ja luonnetta. Riesling -viinit ilmentävät hienostunutta laatua, heijastavat viinitarhojen erityisiä ominaisuuksia ja ovat ainutlaatuisia tyyliltään.

– Pyrkimyksenä on tuottaa Riesling -viinejä, jotka tarjoavat hienostuneesti ja rikkaasti esille sen monipuolisen aromikimpun, jonka Moselin alueen rinteet voivat tarjota, ehkäpä jopa haasteellisesti.

– Perinteitä noudattaen, erittäin huolellisesti säilyttää ja suojella, mitä luonto on antanut rypäleeseen. Siksi sadonkorjuu suoritetaan täysin manuaalisesti, prässäten ne lempeästi perinteisten laitteiden kanssa, kypsentäen viinit tammitynnyreissä, ja luottaen spontaaniin käymiseen.

– Intohimona on säilyttää arvokkaita viinitarhoja, viljellä vanhoja varttamattomia viiniköynnöksiä ja luoda viinejä, jotka osoittavat viinitarhan ja sen maaperän erityispiirteet. Tavoitteena on tehdä mieleenpainuvia viinejä, jotka antavat iloa ja aistien nautintoja tulevina vuosina.

Wein- und Sektgut Barth Rheingau on maailman tunnetuimpia viinialueita ja sen viini on parhaimmillaan Saksan jalointa. Rheingaun ydinalueella joki tekee mutkan ja tarhat ovat etelärinteellä. Täällä Hattenheimin kylässä auringon hellimillä rinteillä Johann Barth aloitti rypäleiden kasvattamisen 1948 ja hänen poikansa Norbert muutti paikan täydeksi viinitilaksi 1973. Norbertin tytär Christine meni naimisiin lahjakkaan enologin Markin kanssa, joka otti perheen sukunimen jatkaakseen tilan perinteitä. He ovat uudistaneet tilan nykyaikaiseksi vuodesta 2010 eteenpäin ja Barthin viinit ovat saaneet laajaa tunnustusta. Riesling-valkoviinit ovat Rheingaun kuninkaita, mutta niiden valmistuksen ohella Barth on perinteisen kuohuvan, Sektin, johtava tuottaja. Asiakkaat todella arvostavat niitä, Lufthansasta Michelin tähtien ravintoloihin. Mark ja Christine Bartin tilalla kasvaa pääasiassa Riesling, mutta myös Pinot Noir ja Pinot Blanc. Rypäleet kasvatetaan biodynaamisesti ja tila kuuluu sekä Saksan parhaiden tilojen VDP-järjestöön että Charta-yhdistykseen.

Weingut Winter Stefan Winter nosti sukunsa viinitilan Dittelsheim Hesslochin kylässä viinimaailman puheenaiheeksi ja tunnettuuteen Rheinhessenissä Saksassa. Stefan Winter on hakenut kokemusta ja ymmärrystä kuuluisuuksien opissa ja otti lahjansa käyttöön viinintekijänä vain 20-vuotiaana vuonna 2000 jatkaen suvun 1600-luvulle ulottuvia viljelyperinteitä. Weingut Winterin laatu on yksittäisten viinitarhojen hienojen piirteiden näyttämistä klassikkorypäleiden Riesling ja Pinot -viineissä, jota villihiivojen käyttö tukee. Täsmällinen ja pikkutarkka käsityötaito on Stefan Winterin tavaramerkki. Tällä hetkellä Winterin viinitalo on yksi Rheinhessenin arvostetuimpia. Viljelyalaa on yhteensä 20 hehtaaria ja tilan viinien rypäleet tulevat vain omilta tarhoilta. Suurin osa tuotannosta on Rieslingiä. Vuodesta 2013 alkaen tila on ollut arvostetun VDP- järjestön (Verband der deutschen Prädikatsweingüter) jäsen.

Omatoimi-tasting Wein- und Sektgut Barthin tuotteilla 3x 8cl 25€

Riesling Fructus

Riesling Charta Bio

Hattenheim Wisselbrunnen Riesling EG

8cl kutakin viiniä, kerromme lyhyesti viineistä ja asiakkaat saavat maistella viinejä haluamassaan järjestyksessä. A la carte-listaltamme voi tilata esimerkiksi alkupaloja viinien kylkeen.

Tervetuloa Sasoriin!